Moccapigen.dk header image 2

Hvem der bare ejede Sulegång…

mandag d. 19. marts 2012 kl. 17:02 · · 18 kommentarer

Kan du huske, da jeg i 2010 blev ramt af én af den slags forelskelser, som bare er så hjertebankende, at man aldrig vil glemme den igen. Nej, du husker det nok ikke lige på stående fod, men hvis jeg viser dig et par links til forelskelsen, så gør du sikkert. Her og her.

Åh, hvor har jeg været forbi det hus mange gange, siden jeg så det første gang, for mit halve hjerte ligger derude. Huset blev i øvrigt aldrig solgt og blev, såvidt jeg er orienteret, taget af salgsplakaten efter en liggetid på 926 dage. I dag er det så billigt, at jeg muligvis kan få råd til at sidde der alene, men arbejdet med at gøre det beboeligt forekommer mig at blive en uoverskuelig og dyr fornøjelse, for ikke at tale om at skulle forvandle det enorme udendørs vildnis (på grunden) til en have. De, som har midlerne til at sætte det hele i stand, får sig en vidunderlig perle, kan jeg love Jer. Virkelig!

Well, nu er det så sket igen – jeg har forelsket mig i det svensk-røde endnu en gang og faktisk er det ikke bare ét hus, heller ikke to eller tre. Næ nej, det er en hel smålandsby, ved navn Sulegång, som er til salg. I Sverige. Inden jeg viser dig vidunderligheden, så synes jeg lige, du skal stoppe med at læse og tage en kort pause for at mærke efter, hvad det gør ved dig at læse ordene:

 Svensk smålandsby med unik beliggenhed og historie til salg

Prøv at tage på drømmerejse, hvor alt kan lade sig gøre … … …

Det er fantastisk, ikke?

Jeg opdagede den utrolig flotte og uddybende salgsannonce via Facebook og faldt pladask for de billeder jeg så, så nu ligger mit andet halve hjerte i Sverige.

Denne gang er jeg måske lidt heldigere stillet med min forelskelse, for jeg kan ikke bare dumpe forbi for at mærke byens (og husenes) sjæl i tide og utide. Derfor håber jeg at kunne give slip, når byen er solgt.

Det fratager mig dog ikke følelsen af, at jeg muligvis skulle have været enten svensker eller nordmand, for mit hjerte banker til stadighed hårdt for begge lande. De kalder insisterende på mig og før eller siden, så får jeg råd til at tage afsted og handle på deres kalden.

Tænk, at være barn sådan et sted. At kunne gemme sig i et krat, sidde ved søen og dyppe tæerne i vandskorpen eller, som voksen, at sidde lige dér på verandaen med sin morgenkaffe og bare lytte til ingen verdens ting. Måske flette fingre med sin udkårne, imens solen enten står op eller går ned.

Jeg ville være lykkelig for evigt, hvis vidunderligheden var min. Det ville jeg virkelig.

Så ville jeg invitere hjertenskære mennesker til at komme på besøg eller ligefrem tilbyde dem muligheden for at bruge det, som en slags refugium, hvor de kunne trække sig tilbage og lade op. Langt væk fra stress og jag og lige lukt tilbage til naturen, hvor der er højt til loftet og hvor der er masser af rum til at være tænksom. Åh, det kunne være vidunderligt!

Er det ikke bare smukt og dejligt?

Jeg blev så bjergtaget af alle de skønne billeder på hjemmesiden, jeg følte stedets nærvær og  jeg blev bestyrket i, at jeg må spare sammen, så mine børn og jeg kan komme afsted på ferie til enten Norge eller Sverige. Jeg trænger til fred og smukhed, til et flinkere folkefærd end min egen og til et sted, hvor jeg aldrig vil hjem fra igen. Et hyggeligt gemmested som godt må ligne Sulegång.

Havde jeg pengene og kræfterne, så ville jeg bejle til Familien Thykier. Anmode om deres tilladelse* til at købe hele vidunderligheden og føre den videre i den ånd, som denne familie i mange år har forsøgt at holde i hævd, ved en nænsom og autentisk restaurering.

Der ligger ren og uforfalsket kærlighed og hjerteblod i den smålandsby og det er ikke svært at forstå hvorfor. Det er også meget tydeligt at mærke i de mails, jeg har modtaget fra familien, at det er et ganske særligt sted for dem. Jeg har naturligvis bedt om tilladelse til at benytte mig af deres billeder og jeg har fået den fulde accept, men jeg har også fået et lille indblik i, hvilke tanker de gør sig om salget.

*tilladelse skal forstås sådan, at familien er meget bevidst om, hvem som får lov at købe og videreføre denne smukke plet på jorden og Gud, hvor jeg dog forstår dem. Der skal naturligvis ses an, det tror jeg enhver med hjerte ville have gjort.

Herfra ønsker jeg Familien Thykier og Sulegång alt det bedste fremover. Tusind tak for billedlån.

 

18 kommentarer ↓

 • Ann

  Åh, hvilken fantastisk herlighed.
  Jeg har lige været alle sider og billeder igennem på hjemmesiden…….. og Google maps og earth…..
  Hvem der bare havde 4-5 millioner!
  Tænk at samle hele den pukkelryggede med tilløbere af enhver slags på dette vidunderlige sted!
  Drømme, drømme, drømme ………………….
  Man ku lave B&B for venner og venners familie og man ku ……………………
  Hvor finder du dog disse skønne perler, der skaber uro i hjertet og stor længsel?

 • Frau Putz

  Jamen Anita… ind imellem skal man jo følge sit hjerte. Særligt når det hjerte igennem meget, meget lang tid banker for noget så fantastisk som sin egen lille plet. Svenskrød idyl i kratlignende have. I Danmark. (For ja… ens egen by er måske en lige vel stor mundfuld, selv for dig…)

  Jeg synes da helt sikkert, at du skal kaste dig ud i det hus.
  Kratlignende have kræver en indsats som måske virker overvældende, men helt ærligt, så starter man bare et sted og arbejder sig fremad og lidt ud til siderne – og lige pludselig har man igen en dejlig have. Been there, done that. Det koster i hvert fald ikke alverden at rydde ud i vækster, der har levet ukontrolleret i længere tid, og jeg er sikker på, at du bliver overstrøet med frø, hvis du pipper et enkelt pip om sommerblomster…

  Og alt det andet… jamen det tager du da bare på samme måde. Lidt ad gangen. Am there. Doing it. På 11 år er vi stadig i gang med at rette op på “70’er opfriskning” af vores hus fra 50’erne. Og jo… det har været støvet ind imellem, men så ser man da heldigvis ikke de almindelige nullermænd så længe ;o)

  På med vanten. Ned i banken. Få så gjort noget ved drømmen. Jeg tror, at du vil fortryde det mere, hvis du ikke kaster dig ud i det…

  KH Karina

 • Anita

  Ann – du er også forelsket, kan jeg høre, og med rette. Det er et vidunderligt sted, kan man fornemme!

  Jeg ved snart ikke, hvordan jeg finder den slags. Det føles som om, de kommer dumpende ned lige foran mig og beder mig om at få øje på dem og forholde mig til dem og det gør jeg så. Denne gang var det via Facebook og i 2010 var det i en ældre avisannonce, hvor huset var at finde blandt mange, mange andre.

  PS. det er kun 2,9 millioner… og en god mavefornemmelse fra ejerne ;-)

 • Anita

  Frau Putz, jeg har talt og talt og talt det hele igennem med andre lige siden år 2010. Dernæst har jeg hårdnakket forsøgt at sige Nej og komme videre, men huset spøger selvfølgelig stadig, fordi det ikke har fået nye ejere og jeg dermed kan give 100% slip. Jeg kan bare mærke, at det vil være en ALT for stor mundfuld at stå med helt alene og ligenu har jeg ikke kræfterne, desværre.

  Den have… det er et kæmpeareal. Virkelig stort! Og det hele har fået lov at gro til i samtlige 926 liggedage + mere, så der er dømt gravemaskine, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at komme igennem det. Jeg tror, ærlig talt, at det har været en del af årsagen til den lange liggetid, plus dét, at grunden virket lidt for sumpet, da der løber en bæk meget tæt på huset.

  Mit hjerte er forelsket, men min mave fortæller mig, at jeg skal lade være. Det vil være en alt for stor omkostning økonomisk at slå til.

  Men dine tanker er virkelig gode og dem er jeg glad for, skal du vide!

  :-)

 • Deborah

  Suk, jeg er også forelsket til op over begge øren. Hold da så lige op nogle fotos!Puha! Ja, hvem der bare havde råd, tid, og kræfter.

 • Eatmyshorts

  jeg tænkte “alle vi børn i bulderby” da jeg så det første gang – eneste ulempe er – hvis man bor der, hvad skal man så leve af :-)

 • Heidi

  Billederne bringer mig direkte tilbage til Bullerby og Emil fra Lønneberg i Sverige. Husene ligner næsten på en prik husene i Bullerby. :-)
  Så idyllisk og smukt! Sverige er nu et skønt land. :-)

 • Anita

  EMS – mon ikke man finder på noget. Ét eller andet ;-)

  Heidi – ja, det er helt utroligt idyllisk. Det gør noget godt for øjne og sjæl at kigge på de billeder, synes jeg :-)

 • Helle

  Hold da ferie, hvor er det smukke billeder. Både af husene i sverige og af huset her i Danmark, men hvor? Det ligner absolut ikke noget vestjysk. Men klart noget man kunne komme til at elske.

 • Anita

  Helle – det er dejligt, at der er en decideret hjemmeside at kigge på, hvor man kan fordybe sig :-)

  Huset fra 2010 ligger lige udenfor Struer og billederne er både fra ejendomsmægleren og fra mit eget kamera, men jeg har mange flere, som aldrig er offentliggjort ;-)

 • Deborah's food and something

  […] af ugens bedste indlæg, er dette hvor Anita fortæller om Sulegång. Lad dig henføre, og ærger dig grøn i hovedet, over du ikke er rigere etc. Jeg gjorde […]

 • Mette

  Altså hvis jeg vinder i Lotto køber jeg det til dig!

 • Anita

  Så vinder du samtidig mit hjerte og evig kærlighed!

 • Camilla

  VIDUNDERLIGT. Hold da fuldstændig ferie det ser skøn ud! Her er dømt livsnydelse så det batter

 • Rikke Fjalland

  Med fare for at blære mig ;O) Jeg har været der….En del gange…..Der er vidunderligt.Det er Bullerby, drømmen om småland……
  Min lille familie og jeg lærte Claus og Kirsten Thykier at kende, fordi vi ville på påskeferie i sverige og det skulle være i et rigtigt svensk hus…ikke et der var malet med plastic maling og beklædt med linolium…
  Så faldt jeg over Sulegång på nettet, det var før Claus og Kirsten var begyndt at leje ud….Tænkte…man kunne da spørge…Man kunne jo få et ja…Og et ja blev det…og det blev et ja til starten på vores sveriges eventyr……….Vi tog på påskeferie i Sulegång med kano på taget…Det har Claus grinet af mange gange siden…der var is på søen :O)
  Vi har været til flere skønne midsommer fester….Dans, mad og skøn musik i flere dage….
  Det er sted med sjæl og charme…….
  Herlige hilsner Rikke.

 • Anita

  Camilla – ja, jeg faldt også pladask for stedet og det er der vist mange, der har gjort. Det er virkelig en perle :-)

  Rikke, dit heldige asen. Blær du dig bare – du har noget at have det i – og Gud, hvor er jeg bare grøn af misundelse. Jeg skulle have vidst, at jeg havde mulighed for at leje… åh nogle uforglemmelige ferier, mine børn og jeg kunne have haft, men drømme koster ikke noget og dem vil jeg altid have. Altid.

  Gud et SKØNT sted du har derovre i Allerød. Hvis jeg på noget tidspunkt er i nærheden, så kommer jeg ind og siger Hej. Der er GOD karma ovre hos dig. Det er tydeligt at mærke helt ud igennem skærmen! :-)

 • Casper

  Intet mindre end et fantastisk sted. Fuldstændig gennemført. Men sikke meget der også skal holdes ved lige. Der ligger mange timers hårdt arbejde der.

 • Anita

  Det gør der ja, men jeg er fuldt ud overbevist om, at hvis man virkelig VIL det sted, så tager man arbejdstimerne med glæde og fornøjelse :-)